01/ 540 92 40 info@ssgtlj.si

Profesor Milenko Gajić sem se med 7. in 18. avgustom letos udeležil tečaja “Intensive English and Classroom Management” kot del šolskega Erasmus+ projekta “Medkulturne in trajnostne kompetence v gastronomiji in turizmu”.

Tečaj je potekal v Dublinu na Irskem. Irska je država, ki je z vstopom v Evropsko Unijo močno napredovala na vseh področjih. Posledično je postala zanimiva
turistična destinacija, ki privablja množice turistov s celega sveta. Irci veljajo za sproščene in vesele ljudi, poznamo jih po plesih, petju, barih oziroma pubih ter seveda po pivu in irskem whiskeyju. Na tečaju v šoli Europass Teacher Academy v Dublinu je bil poudarek na izboljšanju znanja angleščine in metod poučevanja v razredu. Prisotni smo bili učitelji iz različnih držav EU, zato smo imeli tudi možnost izmenjave izkušenj in novih spoznanj. Poleg vodenega izleta po Dublinu smo imeli tudi izlet v Glendalough Monastic City, zgodnjekrščansko samostansko naselje v ledeniški dolini Glendalough. Obiskali smo razkošno posestvo Russborough, kjer smo si ogledali bogate zaklade premožne družine Milltowns. Obiskali smo še EPIC muzej v Dublinu, kjer na enem mestu hranijo spomine na razseljene Irce po vsem svetu. V prostem času sem izkoristil priložnost in obiskal veliko turističnih zanimivosti. Pričujoče fotografije stavb z večinoma viktorijansko arhitekturo, vedut in značilnih utrinkov irskega vsakdana vam lahko pričarajo kako Irska izgleda in vas morda povabijo k obisku. Med bivanjem na Irskem sem obiskal znameniti Trinity College v Dublinu, ustanovljen leta 1592. V njegovi knjižnici hranijo “The Book of Kells”, stare verske zapise, ki veljajo za irski nacionalni kulturni zaklad. Obiskal sem več cerkva, najpomembnejše od katerih so katedrala Sv. Patricka, Christ Church katedrala v Dublinu ter katedrala v Galwayu. Poleg cerkva Dublin krasijo tudi njegovi pubi. Obiskal sem jih nekaj in jih seveda tudi fotografiral – nekatere tudi znotraj. Pubi oziroma bari vedno ponujajo živo glasbo, ponekod pa predstavljajo tudi irske plese. Seveda je ponudba postala namenjena turistom, tako da so lokali prepolni ljudi. Nekaj spomenikov je posebej pomembnih, morda je najbolj nenavaden kip Oscara Wilda, ki je živo obarvan, nahaja se pa v parku nedaleč od hiše, v kateri je slavni pisatelj živel. Obiskal sem še nekaj drugih krajev: Galway na zahodni obali Irske, Dundrum in Bray, v kateri se nahaja hiša pokojne Sinéad O’Connor, ki je po njeni smrti postala zbirališče njenih oboževalcev. Prehodil sem pohodniške poti med Greystonsom in Brayem ter pohodniško pot okoli ribiške vasi Howth. Obiskal sem najbolj znano irsko naravno znamenitost “Cliffs of Moher”, visoke klife nad Atlantskim oceanom. Dolgi so približno 8 kilometrov in na najvišji točki visoki 214 metrov. Obiskal sem še kraj, kateremu bi se pred 30 leti vsekakor na daleč izognil. Severnoirski Belfast, nekoč prizorišče napetosti v irsko-britanskih odnosih, je dandanes postal privlačno turistično mesto. Dnevi z značilno spremenljivo klimo so hitro minili, zdaj pa se poln lepih vtisov vračam nazaj v šolo.

Dostopnost