POKLICNI TEČAJ – 1 leto
Program: GASTRONOMIJA IN TURIZEM (V.)
Naziv strokovne izobrazbe: Gastronomsko-turistični tehnik/Gastronomsko-turistična tehnica
Programske enote |
Obvezno/izbirno |
Skupno število ur |
|||
B Strokovni moduli |
|||||
M1 |
Osnove gostinstva in turizma |
Obvezno |
140 |
8 |
|
M2 |
Podjetništvo |
Obvezno |
56 |
3 |
|
M3 |
Strokovno sporazumevanje v tujih jezikih |
Obvezno |
84 |
4 |
|
M4 |
Kulinarika in turistične zanimivosti doma in v svetu |
Obvezno |
56 |
3 |
|
M5 |
Redni obroki |
Izbirno |
140 |
6 |
|
M6 |
Izredni obroki |
Izbirno |
140 |
6 |
|
M7 |
Ponudba rednih obrokov |
Izbirno |
84 |
4 |
|
M8 |
Ponudba izrednih obrokov |
Izbirno |
56 |
4 |
|
M9 |
Spremljanje in vodenje v turizmu |
Izbirno |
140 |
6 |
|
M10 |
Prodaja turističnih proizvodov |
Izbirno |
56 |
4 |
|
M11 |
Turistične informacije |
Izbirno |
140 |
6 |
|
M12 |
Hotelske in receptorske storitve |
Izbirno |
84 |
4 |
|
M13 |
Priprava dietnih jedi |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M14 |
Catering |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M15 |
Estetika in senzorika |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M16 |
Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M17 |
Animacija gostov |
Izbirno |
56 |
4 |
|
M18 |
Organizacija turističnih storitev |
Izbirno |
56 |
4 |
|
M19 |
Dopolnilne dejavnosti v hotelu |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M20 |
Turistično destinacijski menedžment |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M21 |
Restavracijsko slaščičarstvo |
Izbirno |
28 |
3 |
|
M22 |
Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač |
Izbirno |
28 |
3 |
|
Skupaj B |
784 |
41 |
|||
Od tega: |
|||||
C Praktično izobraževanje v šoli |
|||||
|
Praktični pouk |
280 |
12 |
||
Č Praktično izobraževanje z delom |
|||||
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
228 |
10 |
||
D Odprti kurikulum |
112 |
5 |
|||
Skupaj pouka (B+D) |
896 |
46 |
|||
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
508 |
22 |
|||
Skupaj (B+Č+D) |
1124 |
56 |
|||
Poklicna matura (izdelek oz. storitev in zagovor) |
|
4 |
|||
Skupaj |
60 |
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
28 |
|
|||
Število tednov praktičnega izobraževanja v podjetju |
6 |
|
|||
Skupno število tednov izobraževanja |
34 |
|
Pojasnilo k predmetniku:
1. IZBIRNI STROKOVNI MODULI
Dijak izmed strokovnih modulov od M5 do M22 izbere strokovne module v obsegu 23 KT.
2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih.
Vsebina poklicne mature:
§ pisni in ustni izpit iz slovenščine,
§ pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom,
§ pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike (po izbiri dijaka),
§ izdelek oziroma storitev in zagovor.
V poklicni tečaj se lahko vpišejo kandidati, ki so zaključili 4. letnik gimnazije ali 4. letnik srednjega strokovnega izobraževanja ali pa so končali program poklicno-tehniškega izobraževanja.
Izobraževanje traja eno šolsko leto in se konča s poklicno maturo. Od 34 tednov pouka je 6 tednov delovne prakse v turističnih podjetjih in obratovalnicah. Delovno prakso lahko dijak opravlja pri različnih delodajalcih in v različnih obratih. Vsebinsko in organizacijsko izvedbo delovne prakse organizator praktičnega izobraževanja na šoli usklajuje z mentorjem v podjetju.