ssgtlj002-2 ssgtlj003-3 ssgtlj_new ssgtlj-web-banner2 ssgtlj-web-banner3 ssgtlj001-1

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

70 LET - ŠOLA S TRADICIJO

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

       banner ssgtlj

Čas od 23. do 25. marca smo na intenziven način preživeli na Tirolskem v okviru trajnostnega projekta »From root to table«, v katerega je oddelek 3. TA vključen že od začetka šolskega leta. V četrtek 23. 3. smo zgodaj zjutraj krenili v pot in po dolgi vožnji prispeli v mestece Hall na Tirolskem, kjer stoji naša partnerska šola v trajnostnem projektu, Franziskanergymnasium Hall oz. Frančiškanska gimnazija Hall.

Ob prihodu so nas na šoli lepo sprejeli s pesmijo in odličnim pecivom, ki so ga dijaki kar sami pripravili doma in nam ga postregli. Tudi sami na Tirolsko nismo prišli praznih rok – učitelje šole smo obdarili s tremi velikimi poticami, dijaki razredov, s katerimi sodelujemo, pa so prejeli darilne vrečke, ki so vsebovale sadike ljubljanske ledenke, vrečke s semeni ljubljanske ledenke, mini kozarec medu, ki smo ga dobili od deda dijakinje iz 3. TA, kuhalnico z logotipom naše šole in lepe voščilnice, ki so jih dijaki 3. TA izdelali sami.

Tirolska 2023 3

Nato smo se odpravili do središča tega srednjeveškega mesteca, kjer nas je v mestni hiši sprejel in nagovoril sam župan mesta. Vesel je bil, da naši šoli sodelujeta in nam povedal nekaj zanimivosti o zgodovini in okolici Halla. Po obisku župana so tirolski dijaki naše dijake popeljali na ogled mesta in jim predstavili nekaj najlepših in najpomembnejših znamenitosti mesta. Sledilo je zelo tirolsko popoldne – pohod na 1482 m visok »hrib« St Magdalena. Na polovici poti smo si ogledali vodno galerijo, izvire čiste pitne vode, ki teče iz skale in se zbira v bazenih urejenih v podzemnem hodniku. Na vrhu smo se nadihali in okrepčali s tradicionalno tirolsko hrano, ki so nam jo postregli v alpski gorski koči in ki nam je dala dovolj energije, da smo se še uspešno vrnili v dolino.

 Naslednji dan, petek 24. 3., je potekal v duhu trajnosti. Najprej smo si ogledali elektrarno na biomaso, kjer smo dobili vpogled v enega izmed virov pridobivanja električne energije, ki s svojim delovanje nima negativnega učinka na okolje. Po ogledu elektrarne in poslopja elektrarne smo se peš odpravili do Halla, kjer smo imeli priložnost, da smo si še malo ogledali središče mesta, preden nas je čakala naslednja točka – ogled reciklirnice v Hallu. Videli smo lahko, kako so se recikliranja odpadkov lotili v Hallu in njihovo delo primerjali z recikliranjem v Ljubljani. Po ogledu reciklirnice so nas tirolski dijaki peljali do bližnje šole turizma na obrobju mesta Hall, kar nas je zelo zanimalo glede na to, za katero smer so se odločili, ko smo se vpisali na Srednjo šolo za gastronomijo in turizem v Ljubljani. Obisk te strokovne šole nas je zelo navdušil, na koncu pa so nas razveselili še s pestrim izborom tort, ki so jih spekli prav za nas. Po obisku šole turizma smo se vrnili na frančiškansko gimnazijo, kjer so nas naši gostitelji naučili barvanja vzorcev po vrečah in tradicionalnega avstrijskega plesa Schuhplattler. Ples je predstavljal precejšen izziv, barvanje vreč pa nam je šlo lažje. Dan smo zaključili v Park Hotelu s štirimi zvezdicami, kjer smo se do sitega najedli, za kar je bil zaslužen župan, ki nas je povabil na ta zaključni večer. Po dveh čudovitih in pestrih dnevih smo se morali posloviti od tirolskim prijateljev, vendar smo bili zadovoljni s skupnim druženjem. Stkali smo stike, tako dijaki kot tudi profesorice, ki so nas spremljale na ekskurziji.

Tirolska 2023 1

V soboto, 25. 3., je bil čas za povratek domov. A ne tako hitro! Tudi naš tretji dan v Avstriji smo dobro izkoristili. Dopoldne smo se čudili nad neverjetno razstavo izdelkov iz kristalov Swarovski v razstavnem objektu Swarovski Kristallwelten v mestu Watten v bližini Innsbrucka (in Halla).

Tirolska 2023 2

Tam bi lahko preživeli ves dan, ker se bleščeče razstave kar nismo mogli nagledati. Končala se je z ogledom trgovine, kjer smo si izbrali še kaj lepega zase – in za svoje mame, saj smo imeli kristale Swarovski priložnost videti prav na materinski dan. Še profesorice so zamudile na avtobus, tako lepo je bilo! Po tem ogledu pa je sledila še zadnja točka naše tridnevne ekskurzije – Mozartovo rojstno mesto Salzburg. Najprej smo že v daljavi zagledali mogočno trdnjavo Hohensalzburg na hribu nad Salzburgom, nato pa smo se sprehodili skozi ulice mestnega jedra in prosti čas izkoristili tudi za »šoping« - v Salzburgu imajo pač super spominke, od originalih Mozartovih kroglic (tiste v srebrnem ovoju so »ta prave«) do Starbucksa, ki ga v Ljubljani ni in nam je bil ravno zato v veselje – seveda pa tudi druge stvari v mestu. Ni kaj, Mozart se je rodil v očarljivem mestecu, kjer si lahko človek marsikaj ogleda, med drugim tudi njegovo rojstno hišo, ki je urejena v muzej, umetniške cerkve, lepe ulice in impresivno trdnjavo nad mestom. Utrujeni in zadovoljni smo se odpravili domov.

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

 

The Secondary School of Gastronomy and Tourism Ljubljana

 

Preglov trg 9 

1000 Ljubljana

T:01/ 540 92 40
F:01/ 540 85 89
E:info@ssgtlj.si 

PIC no.: 945422626

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija.