ssgtlj002-2 ssgtlj003-3 ssgtlj-web-banner ssgtlj-web-banner2 ssgtlj-web-banner3 ssgtlj001-1

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

70 LET - ŠOLA S TRADICIJO

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

       banner ssgtlj

Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani se je 19. in 20. 1. 2019 udeležila svetovnega slaščičarskega prvenstva za mladince Juniores Pastry Competition Sigep v Riminiju v Italiji. Tekmovanje je vsako leto tematsko določeno, letošnja tema vseh izdelkov je bila letenje.

SIGEP 2019 web

Šolo sta pod vodstvom mentorice Majde Rebolj zastopali Maja Grabar in Tinkara Vehovec, ki sta za svoje delo in trud prejeli priznanje mednarodnih sodnikov za udeležbo na tem prestižnem svetovnem prvenstvu.
Slovenska ekipa je v četrtek, 17. 1. 2019, ob 7.30 z vso potrebno opremo in sestavinami zapustila Ljubljano in se z avtobusom podala na sedemurno pot do Riminija. V popoldanskih urah so prispeli na prostrano sejmišče organizacije Sigep, kjer so vse do 23. 1. gostovale številne stojnice z izjemno okusnimi in neverjetnimi izdelki iz čokolade, sladkorja, sladoleda idr. Ekipa se je uradno registrirala in si ogledala prizorišče tekmovanja.

V petek, 18. 1. 2019, je ekipa razložila svojo opremo, se udeležila sestanka, kjer je izvedela še zadnje podrobnosti o tekmovanju, in se lotila dela. Dekletoma sta sošolca Matija Cotič in Miha Sašek prinesla vso opremo (ki je ni bilo malo!) in sestavine, Maja in Tinkara pa sta se lotili predpriprave sladic ter sladkorne in čokoladne skulpture.
V soboto in nedeljo, 19. in 20. 1. 2019, pa je šlo zares. Vsi tekmovalci so morali v dveh dneh na dano temo pripraviti celo vrsto sladic. Tako sta tudi Maja in Tinkara zavihali rokave. Pripravili sta:
- 14 sladolednih skodelic z dvema okusoma sladoleda (ponudili sta rdečo peso skupaj z malino ter sladoled iz svežih kumar);
- 16 kavnih sladic (svetleči kavni mousse s pomarančnim želejem, kavnim drobljencem, pomarančno omako, pomarančnim filejem in z jogurtovo peno )
- 3 različne vrste mini peciva (20 kosov po 22g) testene košarice z ganachem iz temne čokolade, s toffifeejem in solnim cvetom, krhko ajdovo podlago z jabolčnim moussom cider, malinovim želejem in s flambiranimi jabolki ter mini potičke iz rumene buče s praženimi bučnimi semeni
- 4 torte (s pehtranovim nadevom, z malinovim in pasijonkinim želejem ter z moussom pasijonke in manga)

Ena torta naše ekipe je šla na 120 centimetrov visoko čokoladno skulpturo – deblo s čebeljim panjem, na katerem je počivala čokoladna kranjska čebela. Eno sladoledno sladico sta postavili na enako visoko sladkorno skulpturo (prekmurski dimnik s štorkljinim gnezdom na vrhu), 15 mini peciv pa sta razporedili na skulpturo iz pastiljaža (sova, ki je stala na kupu treh knjig).
Dijakinji sta dva dni res trdo delali in s svojimi kreacijami zastopali našo šolo in državo, saj sta bili skupaj s prof. Rebolj prva slovenska ekipa, ki se je udeležila svetovnega slaščičarskega prvenstva v Riminiju. V oporo šolski ekipi so bili prisotni tudi prof. Hüll, ki je nudila dodatno strokovno pomoč, prof. Sladič, ki je za ekipo prevajala, ter dijaka Matija Cotič in Miha Sašek, ki sta bila sošolkama v veliko moralno podporo. Prof. Kolosovski Paolucci pa je že pred tekmovanjem vse recepte in dokumentacijo prevedla v italijanski jezik.
Ekipa se je utrujena, vendar zelo zadovoljna zaradi svojega dela ter pridobljenih novih znanj in izkušenj, srečno vrnila domov v ponedeljek, 21. 1. 2019, v popoldanskem času.

SIGEP 2 2019 web

SIGEP 3 2019 web

SREDNJA ŠOLA ZA GASTRONOMIJO IN TURIZEM LJUBLJANA

 

The Secondary School of Gastronomy and Tourism Ljubljana

 

Preglov trg 9 

1000 Ljubljana

T:01/ 540 92 40
F:01/ 540 85 89
E:info@ssgtlj.si 

PIC no.: 945422626

MEPI