V torek, 14. maja 2019, je v Murski Soboti potekalo že 53. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, ki ga organizira Zveza za tehniško kulturo Slovenije (ZOTKS). Ekipa dijakov naše šole (Lea Dolenc, Sašo Marolt in Urban Mohar) se ga je udeležila z raziskovalno nalogo s področja etnologije z naslovom Kruh kot dediščina in gastronomsko-turistična priložnost. Naloga se je uvrstila med šest najboljših nalog na državnem nivoju, na državnem srečanju pa je ekipa z njo osvojila zlato priznanje in prejela zlato sovico ZOTKS. Mentorici dijakom sta bili Darinka Hüll in Inka Nose.
Slovesna razglasitev rezultatov in prireditev, ki jo pripravljajo v čast najboljšim mladim talentom, bo v Cankarjem domu 8. junija 2019. Mentoricama in dijakom iskreno čestitamo!
Spomladanski rok zaključnih izpitov bo potekal od 5. do 24. junija 2019.
Rok je namenjen:
• rednim dijakom 3. KA in 3. KB,
• kandidatom iz programa izobraževanja odraslih,
• vsem ostalim kandidatom, ki izpolnjujejo pogoje.
V sredo, 17. 4. 2019, smo se dijaki 2. TA in 2. TB razreda pod vodstvom prof. Mateje Keček in prof. Alenke Vugrinec udeležili delavnice na Goethe Institutu v Ljubljani na temo »Ostern«, Velika noč.
Razdelili so nas na 4 postaje in vsaka postaja je imela svojo zabavno in poučno nalogo. Najprej Kahoot kviz v znanju nemščine, ki je bil časovno omejen. Nato smo potovali od postaje do postaje in reševali križanke in naloge bralnega, slušnega in vidnega razumevanja, sestavljali puzzle, spoznavali običaje praznovanja Velike noči v Švici, Nemčiji in Avstriji. Pri reševanju nalog sta nam pomagali predavateljici nemščine na Goethe Institutu Angela in Irena ter obe naši profesorici, pa tudi naši pametni telefoni. V odmoru so nam postregli s sendviči, sadjem, z napitki in velikonočnimi čokoladnimi jajčki, nato pa smo nadaljevali z drugim delom delavnic, ki je potekal na podoben način. Delavnice so bile zelo poučne, zanimive in zabavne, predvsem zaradi načina prezentacije in prijaznih ter zanimivih predavateljic. Tudi dijaki smo se med delavnicami bolj zbližali in sodelovali med seboj. Z delavnicami smo pridobili veliko novega znanja in upamo, da se bomo tudi v bodoče še udeležili kakšne podobne delavnice.
Preberite več: VELIKONOČNE DELAVNICE NA GOETHE INSTITUTU V LJUBLJANI
Mednarodno kulinarično tekmovanje Biser mora poteka že 14. leto zapored v Supetru na otoku Brač. Tekmovanje je letos potekalo od 9. do 12. aprila, udeležilo pa se ga je preko 250 kuharjev iz 21 držav. Iz Slovenije so tekmovale 3 višje in 4 srednje gostinske šole. Ekipo Srednje šole za gostinstvo in turizem v Ljubljani smo sestavljali: Aljaž Papež, Dominik Gucič, Lori Janežič, Nika Brlan ter mentor Andrej Molk.
EKIPA SŠGTLJ, BISER MORA 2019
V četrtek, 4. aprila 2019, smo se dijaki 3. letnikov smeri turizem odpravili na ekskurzijo na Gorenjsko. Najprej smo obiskali Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Tam so nam na kratko predstavili njihove izobraževalne programe, nato pa so nas odpeljali na ogled hotela Astoria, ki ga vodijo študentje. Postregli so nam tudi s kavo in z rogljički. Zatem smo odšli na ogled glampinga, imenovanega Garden Village. Po ogledu smo imeli eno uro prostega časa, nakar smo se odpeljali v Radovljico. Pod vodstvom dijakov Srednje gostinske in turistične šole Radovljica smo si ogledali mesto, za zaključek ekskurzije pa smo obiskali še Čebelarski muzej Radovljica.